Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

TAVASZI ÖNTÖZŐRENDSZER ÉS KERTINDÍTÁS

TAVASZI ÖNTÖZŐRENDSZER ÉS KERTINDÍTÁS

Végre újra itt a tavasz és a szép idő! A levegő egyre melegebb, nyílnak a virágok és rügyeznek a fák. Mi tart vissza, hogy ismét a kertben legyünk? Itt van néhány tavaszi teendő, mert lassan az öntözőrendszer is elindulhat.

Öntözőrendszer tavaszi indítása

Az öntözőrendszer üzembe állítása előtt nézzük át azokat a kerti teendőket, amiket mindenképpen szükséges elvégezni ahhoz, hogy egész évben szép kertünk legyen. (Már ha nincsenek túl rajta.) Ezzel alapozhatjuk meg a kert indítását. Nézzük szépen sorjában mik ezek!

Először is tisztítsuk meg a talajt a maradék falevéltől, téli hulladékoktól. A gyepet érdemes egy kicsit átgereblyézni. Majd következhet a fák, bokrok és cserjék metszése. Ügyeljünk rá, hogy mindent szakszerűen, a növény igényei szerint vágjunk vissza. Sok növény akár radikálisan is visszavágható, de számoshoz nem szabad hozzányúlni, mert azzal tönkretehetjük a fejlődését. Ha nem ismerjük a helyes eljárást, nézzünk utána szakmai forrásokban, vagy forduljunk szakemberhez.

Az egyre több napfény és a melegedő időjárás hatására a gyep mostanra már növekedésnek indulhatott. Karbantartását tehát először fűnyírással kell kezdeni, majd jöhet a gyepszellőztetés. A pázsit minőségétől, elöregedésétől függően állítsuk be a gépen a szükséges fokozatot. Ez fontos eljárás, mert ezzel átszellőztetjük a rétegeket és megfiatalítjuk a gyepet, eltávolítjuk a száraz, kisárgult fűszálakat.

A gyep karbantartása után jöhet a trágyázás. A fű minősége és állapota szerint válasszuk ki a megfelelő gyeptrágyát, amivel ellátjuk a szükséges tápanyagokkal. Különböző hatásfokú és lebomlási idejű fajtákból választható ki a megfelelő változat. 2-3, 4-5 és 8-9 hónapos hatástartamú, fokozatosan lebomló fajták lehetővé teszik az eltérő igények kielégítését. Gyorsabb, intenzívebb tápanyagigény esetén a 2-3 hónapos jelent jó megoldást, míg beállt, egészséges gyepfelület esetén a 8-9 hónapos is elegendő lehet.

Mindezeket követően érdemes sort keríteni egy tavaszi lemosó permetezésre is, hogy az áttelelt kártevőket elpusztítsuk a növényekről.

Végül természetesen a tavaszi kertindítás alkalmat ad az újításokra is. Most jött el az alkalom új növények ültetésére, dekorációs ötletek megvalósítására, a kert megfiatalítására.

Ahogy melegszik az idő és csökken a természetes csapadékmennyiség, figyeljük a növények és a gyep visszajelzéseit. Ha szárad a talaj és látjuk, hogy igénylik a plusz öntözést, állítsuk üzembe az öntözőrendszert és az időjárási viszonyok függvényében indítsuk el heti néhány alkalommal.

Tartalomhoz tartozó címkék: öntözörendszer

Keresés