Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

ÖNTÖZŐRENDSZER TELEPÍTÉS

ÖNTÖZŐRENDSZER TELEPÍTÉS

Nézzük hogyan épül fel egy öntözőrendszer telepítése! Mit kell figyelembe venni a munka során, mire érdemes odafigyelni, mikor jó elvégezni, és egyáltalán mire jó az egész? Összefoglaló.

Először vizsgáljuk meg azt, mire jó egyáltalán az öntözőrendszer? Miért érdemes eljátszani a gondolattal, hogy a saját kertünkbe is telepítsünk egyet?

Ma már nem csak a parkok, közintézmények, szállodák, sportpályák, de egyre több családi ház kertje is rendelkezik öntözőrendszerrel. Egyre többen ismerik fel a szolgáltatás előnyös tulajdonságait.

Öntözőrendszer használatával jelentősen csökkenthető a vízkibocsátás mértéke a slagos locsoláshoz képest, továbbá egy jól kialakított rendszer jóval professzionálisabb öntözést eredményez, mert a kiosztásnak és a beállításoknak köszönhetően a víz jobban hasznosul. Ezen kívül jelentős időt és energiát spórol tulajdonosának.

Most pedig tekintsük át a telepítés lehetséges meneteit!

Az öntözőrendszer telepítése összekapcsolható plusz kertépítési munkálatokkal is. Erre az ősz kifejezetten alkalmas. Ha megszépítenénk, átépítenénk kertünket, ez az évszak jó alkalmat ad rá. 

Ám az öntözőrendszer telepítésére lehetőség van akkor is, ha a kerthez egyébként nem akarunk hozzányúlni, csupán az öntözését kívánjuk megoldani. Ekkor fel kell mérni a kert fekvését, adottságait, a növények kívánalmait, a gyep méretét, ami alapján megtervezhető az öntözőrendszer. Ezt követően jöhet a szükséges anyaglista összeállítása, majd a földmunkák és a rendszer összeszerelése.

Már beállt gyepfelületnél a KPE cső lefektetéséhez ásóval helyezzük a földkockákat a vályú mellé úgy, hogy a tetején a fűréteg ne sérüljön. Ez azért hasznos, mert a vályú betemetésénél ezek a földkockák könnyedén visszatehetők a helyükre, így a telepítés gyakorlatilag nyom nélkül elvégezhető, az eredeti fű sérülés nélkül megmaradhat. Ehhez a folyamathoz javasolt átnedvesíteni a talajt, hogy a föld kivételkor ne dőljön szét. Az ősz emiatt is alkalmas a munkálatokra, mert ekkor már nincs kiszikkadva a talaj, mint nyáron.

A KPE csövekkel együtt a kívánt helyre kerülnek az öntözőrendszer szórófejei és az összekötő idomok is. A szelepaknában a mágnesszelepeket helyezzük el a szükséges zónaszámnak megfelelő darabszámban. Az öntözésvezérlő és az esőkapcsoló már nem a föld alá kerül, hanem beltéri, vagy kültéri kivitel függvényében a ház falára, garázsba, vagy sufniba. Az esőérzékelő pedig egy olyan helyre rögzítendő, ahol nincs takarásban és megfelelő működéséhez szabadon éri az eső.

Miután minden a helyére került, jöhet a szórófejek beállítása és tesztelése, majd az öntözésvezérlő beprogramozása és a rendszer üzembe helyezése.

Öntözőrendszer tervezésében és kivitelezésében erre szakosodott szakemberek segítenek, de a munka elvégezhető akár saját kezűleg is egy kis barkács tudással és kedvvel. Ám a munkát pontos tervezés kell, hogy megelőzze, amit szakszerű kivitelezés követ, hogy valóban azt az eredményt kapjuk, amit elvártunk és hátradőlve élvezzük a szép kert látványát.

Tartalomhoz tartozó címkék: öntözörendszer

Keresés