Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Öntözőrendszer működtetése kánikulában

A nyári kánikula beálltával jelentősen megnő a kert vízigénye. Oda kell figyelni a folyamatos csapadék utánpótlásra, hogy a növények ne száradjanak ki, a gyepen pedig ne képződjenek kéretlen sárga foltok. Az öntözőrendszert ennek alapján kell beállítani. Nézzünk néhány ötletet az elvárt eredmény érdekében!

A nyári kánikula nem csak az emberi szervezetet próbálja meg, igénybe veszi a természetet is. A hőségben a növényeknek hasonlóképpen nagy mennyiségű vízre van szükségük, mint nekünk. Különösen igaz ez a kerti dísznövényekre és pázsitra, amik rendszeres napi vízpótlásra szorulnak. A gyomok elviselik a vízhiányt, eső után újra kizöldülnek. A dísznövényeknél azonban nem ez a helyzet. Folyamatos öntözésre van szükségük, különben kiszáradnak és elhalnak.

Mi alapján öntözzünk? Hogy állítsuk be az öntözőrendszert?

Amikor már 30 ˚C fölött állandósul a hőmérséklet, érdemes átváltani a napi kétszeri öntözésre. Úgy programozzuk az öntözőrendszer vezérlőjét, hogy indítsa el az öntözést reggel is meg este is. A rekkenő hőség hamar kiszárítja a gyepfelületet, a fűnek azonban sok vízre van szüksége ahhoz, hogy üde és zöld maradjon, ne kezdjen el sárgulni. Nem megoldás ellenben, hogy napi egyszer elárasztjuk a felszínt vízzel, mert annak jelentős része hasznosulatlanul a talaj mélyebb rétegeibe szivárog, hiszen a fű nem képes egyszerre felszívni akkora mennyiséget. Célravezetőbb megoldás, ha a kiöntözni kívánt vizet inkább kétfelé osztjuk, így a gyep két részletben tudja beinni azt és a folyamatos ellátottság által ténylegesen is hasznosul. A rendszeres nedvesség megakadályozza a kiszáradást és frissen tartja a pázsitot.

Az öntözést mindig kora reggel, illetve késő este végezzük, hogy minimalizáljuk a párolgási veszteséget, továbbá ne égessük meg a felhevült gyepfelületet. A pázsit esti öntözése lehet például a nagyobb időtartamú, hogy pótoljuk az egész napi csapadékszükségletet, a reggeli pedig egy felfrissítő öntözés, fele, 2/3-ad akkora időtartammal, mint az estié.

Hogyan öntözzük a cserjéket?

A cserjék gyökérzete mélyebbre tör a talaj rétegeiben, ezért a fűnél jóval mélyebbről képes felszívni a nedvességet. Ennek alapján a fűvel ellentétben elegendő napi egyszer öntözni, akkor viszont nagyobb időtartamban, hogy a víz átjárja a talajt. A növények igényeitől függően állítsuk a csepegtetést például napi fél órára az esti órákban.

Ennyi idő alatt kellőképpen átnedvesedik a föld. A hőségben nagyon hamar kiéghetnek a növények, ha nem vesszük komolyan a kellő csapadék utánpótlást. Rossz esetben ez végzetes hibához is vezethet, mert nem csak kisárgulnak, de ki is száradhatnak növényeink. A leírtak alapján állítsuk be öntözőrendszerünket és figyeljük a kert jelzéseit, hogy mindig zöld maradjon.

Keresés