Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Okos öntözés - Hogyan segít egyszerűbbé tenni a kertgondozást?

Szomoru Miklós
Okos öntözés - Hogyan segít egyszerűbbé tenni a kertgondozást?

Egyre gyakoribbak az aszályos hetek. Gyakran hónapok telnek el csapadék nélkül. Egy szép kertben így nélkülözhetetlen egy öntözőrendszer. Viszont ahogy klímánk folyamatosan változik, nem elégedethetünk meg csupán egy hagyományos öntözőrendszerrel. 

A környezettudatosság, és a víztakarékosság már alapvető igény egy természetszerető embernél. Szerencsére létezik az öntözőberendezéseknek egy új generációja, mely nagy tudású, megbízhatóan működő okosvezérlő rendszerrel rendelkezik. Ezek nem csak hasznosak, nem csak időt és pénzt spórolnak nekünk, de figyelve a időjárási körülményeket, víztakarékosak is (időjárás előrejelzés alapú rendszerek segítségével). A hagyományos rendszerekhez képest 50-70%-al több vizet tudunk megspórolni, úgy hogy a kertünk mégis ugyanolyan szép marad. Tehát környezetbarát módon működik. A világ bármely pontjáról elérhető, irányítható, hibafigyelővel ellátott rendszerek ezek. Én is féltem, hogy mindezen előnyökért bonyolult lesz az irányító berendezés működtetése, beállítása, de pár perc alatt megtanulható, hihetetlenül könnyen irányítható rendszert kapunk.

okos öntözés

Az Orbit B-Hyve vezérlő csatlakozik az internetes meteorológiai állomáshoz, és más egyéni közeli állomásokhoz. Akár saját állomáshoz, csapadékmérőhöz is csatlakoztatható. Az előrejelzéseket kiértékeli, és a legvalószínűbb előrejelzés alapján állítja be az öntözést. Természetesen az általunk beállított paramétereket sem hagyja figyelmen kívül.

Hogy pontosan hogyan is működik? A rendszer figyeli az időjárás előrejelző rendszereket, és 70% fölötti esővalószínőségnél, elmarad az öntözés, ám ha mégsem esik az eső, elindul az öntözés. Az esővalószínűség programozás 90%-ig kitolható.

Ezen felül a hőmérsékleti értékeket is figyeli.

25 fok felett 20%-kal növelhető a kijuttatott víz mennyisége. Ingyenes letölthető B-Hyve applikációval, mely IOS és Android rendszerre is letölthető. Az öntözési terület beárnyékoltságának követése mellett, a zónák vízigénye talajtípus, dőlésszög és a növények fajtái szerint is pontosítható, elérve ezáltal a még jobb eredményt. A megfelelően mulcsozott területen pedig a kijuttatott víz tartósabban megmarad – nem szárítja fel a nap és nem fújja ki a szél. A növények körüli talaj nem melegszik fel, nem párolog el a víz. Tehát nagyon fontos a megfelelő ágyáskialakítás is. A szerves anyagokkal feldúsított és vastagon mulcsozott ágyásban szebbek egészségesebbek lesznek a növényeink.

Manapság az idő a legnagyobb érték.

A szabadidőnk egyre kevesebb, így azt nem locsolással, gyomlálással szeretnénk eltölteni. Ráadásul öntözni kizárólag hajnalban érdemes, mert a lehűlt talajról nem párolog el a víz. Az esti locsolásnál a kijuttatott víz közel 30%-a hasznosulás nélkül távozik a talajból. Valamint az esti locsolás kedvez a gombabetegségek terjedésének is. A kora reggeli öntözést munka és család mellett nagyon nehéz lenne manuálisan megoldani, ezért elengedhetetlen egy megbízhatóan és környezetbarát módon üzemelő öntözőrendszer.

Érdemes nem egy egységnek tekinteni a kertet, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, melyik terület az, ami nagyon napos, melyik az ami a legszárazabb és melyik terület az ami több vizet igényel. Eszerint kell megtervezni a köröket, és az egyes körök irányítását. Ha ezzel nem vagyunk tisztában ajánlom megfigyelni a kertet, feljegyzetelni ezen kritériumok alapján a területet, és szakemberre bízni a kivitelezést. Gyakran látni házi megvalósítású vízpazarló megoldásokat, ami sem a növényeknek, sem a természetnek, sem a pénztárcánknak nem kedvez. Ahogyan egy ház szigetelése is hosszú távon válik takarékossá, egy öntözőrendszer is pár év alatt hozza vissza a költségeit. De ezek után, bőségesen megtérül, gondoljunk csak egy egy növény árára, melyek, ha pár évente kipusztulnak, óriási költséget jelenthetnek, de okos megbízható környezetbarát öntözéssel a növényeink is hosszabban élnek és egészségesebbek lesznek.

Az Orbit B-Hyve öntözésvezérlő csatlakoztatható meglévő és jól működő rendszerekhez. Amennyiben nem megfelelően működik, érdemes szakemberekkel kijavítani, fejleszteni, és ezután csatlakoztatni az okosöntöző vezérlőhöz.

KUPONKÓD: bhyve20 (20% kedvezményt biztosít bármelyik B-Hyve termékre a webshopunkban!)

Keresés