Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Gazdaságos öntözés

Egy átlagos nyugati család vízhasználata meghaladja a napi ezer litert, s ennek nagy részét a házon belül használjuk fel. Akinek azonban kertje van, s azt aktívan öntözi is, annál ez jelentősen megemeli a vízhasználatot.

Ez pedig nem csak a pénztárcára van hatással - a környezetnek is az a jó, ha csak annyi vizet használunk fel, amennyi feltétlenül szükséges, és nem pazaroljuk az értékes és egyre ritkább erőforrást. Öntözésnél tehát nagyon is érdemes odafigyelni arra, hogy minél hatékonyabban használjunk fel minél kevesebb vizet. A legtöbbeknek fel sem tűnik, ha egy csap véletlenül csöpög - a kertben pláne, hiszen ritkábban látjuk, ellenőrizzük. Pedig a szivárgással rengeteg vizet veszítünk - az Amerikai Vízügyi Szövetség adatai szerint az összes vízfogyasztás 13,7 százaléka innen származik. Tehát a csapokat, a tömítéseket, vezetékeket érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy biztosra vehessük, a kertben nem pazarolunk ilyen formában sehol. Érdemes a locsolást, öntözést emellett reggelre és estére időzíteni.

Az automata öntözőrendszerek is általában ilyenkor kapcsolódnak be, egyrészt azért, hogy a növények ne kapjanak hidegsokkot, másrészt viszont azért, mert ezekben az időszakokban, amikor kevesebb a napfény és alacsonyabb a hőmérséklet, kevesebb víz párolog el, vagyis több jut el a növények gyökeréhez. Ha nem esőszerű öntözést biztosító rendszert használunk, hanem kézi öntözéssel dolgozunk, érdemes a növények tövére önteni a vizet, és ritkán, de többet öntözni.

Automata rendszer vagy kézi öntözés?

Sok mindentől függhet, hogy melyik öntözési fajtát választjuk. A mezőgazdaságban az öntözőrendszerek használata az általános, mivel ezek üzemeltetéséhez kevesebb munkaerő szükséges – bár néhány szegényebb országban a mezőgazdaságban is sok helyütt alkalmazzák a kézi módszert. Kisebb kertek esetén a pázsit öntözésére is kiválóan alkalmasak azok a rendszerek, amelyek képesek egyenletesen és hatékonyan táplálni a növényeket. Az automata rendszer előnyei valóban a befektetni szükséges munka mennyiségében, az erre szánt időben mutatkoznak meg, de gazdaságos megoldás is. Ha a telepítést megelőzően megfelelően felmérjük a kertet, ha pontosan megtervezzük a talaj, a növényfajták vízigénye és más tényezők alapján, hogy az automata rendszer hogyan végezze az öntözést, akkor még a kézi módszernél is sokkal hatékonyabbak lehetünk. Persze szükséges a rendszeres ellenőrzés, szükség esetén módosítás, ez azonban jóval kevesebb munkával jár.

Keresés